Кандидатът за главен прокурор Борислав Сарафов подаде във Висшия съдебен

...
 Кандидатът за главен прокурор Борислав Сарафов подаде във Висшия съдебен
Коментари Харесай

Борислав Сарафов подаде във ВСС концепцията си развитие на прокуратурата

 

Кандидатът за основен прокурор Борислав Сарафов подаде във Висшия правосъден съвет (ВСС) концепцията си за ръководство на прокуратурата през идващите седем години, оповестиха от съвета.

Концепцията е оповестена на уеб страницата на Висш съдебен съвет в рубриката „ Процедура за избор на основен прокурор на Република България “, дружно с приложенията към нея – автобиография, диплома за приключено висше образование и удостоверение за юридическа дееспособност, документи, удостоверяващи юридически стаж и другите документи.

В Концепцията Борислав Сарафов показва своята визия за ръководство на прокуратурата през идващите 7 години, персоналната мотивация за заемане на длъжността „ основен прокурор “, изчерпателен разбор за активността на прокуратурата, предпочитани цели и ограничения за тяхното реализиране.

 Окончателно: Минималната заплата става 1077 година от 2025 година България 2 мин. Окончателно: Минималната заплата става 1077 година от 2025 година  „ Бийтълджус Бийтълджус “ е част от А1 Видеотека Съдържание от партньори 3 мин. „ Бийтълджус Бийтълджус “ е част от А1 Видеотека  Първият български изтребител F-16 Block 70 бе тестван в полет (ВИДЕО, СНИМКИ) България 4 мин. Първият български изтребител F-16 Block 70 бе тестван в полет (ВИДЕО, СНИМКИ)  Двама парашутисти паднаха край с. Литаково, единият почина България 2 мин. Двама парашутисти паднаха край с. Литаково, единият почина  „ Парламент 51 – всеки глас взема решение “: Сблъсък сред представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Тази сутрин 8 мин. „ Парламент 51 – всеки глас взема решение “: Сблъсък сред представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ  Да чакаш болничен със седмици: Историята на жена, която обикаля с детето си по комисии Тази сутрин 3 мин. Да чакаш болничен със седмици: Историята на жена, която обикаля с детето си по комисии  Ива Христова: Вече става студено и повече случаи на „ бактерия канибал “ няма да има Тази сутрин 3 мин. Ива Христова: Вече става студено и повече случаи на „ бактерия канибал “ няма да има  Окончателно: Минималната заплата става 1077 година от 2025 година България 2 мин. Окончателно: Минималната заплата става 1077 година от 2025 година  „ Бийтълджус Бийтълджус “ е част от А1 Видеотека Съдържание от партньори 3 мин. „ Бийтълджус Бийтълджус “ е част от А1 Видеотека  Първият български изтребител F-16 Block 70 бе тестван в полет (ВИДЕО, СНИМКИ) България 4 мин. Първият български изтребител F-16 Block 70 бе тестван в полет (ВИДЕО, СНИМКИ)  Двама парашутисти паднаха край с. Литаково, единият почина България 2 мин. Двама парашутисти паднаха край с. Литаково, единият почина  „ Парламент 51 – всеки глас взема решение “: Сблъсък сред представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Тази сутрин 8 мин. „ Парламент 51 – всеки глас взема решение “: Сблъсък сред представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ  Да чакаш болничен със седмици: Историята на жена, която обикаля с детето си по комисии Тази сутрин 3 мин. Да чакаш болничен със седмици: Историята на жена, която обикаля с детето си по комисии  Ива Христова: Вече става студено и повече случаи на „ бактерия канибал “ няма да има Тази сутрин 3 мин. Ива Христова: Вече става студено и повече случаи на „ бактерия канибал “ няма да има

Той показва, че излага своите възгледи, „ само че и хрумвания, които са споделяли с него сътрудници от разнообразни структури и звена на прокуратурата и следствените служби “. Отбелязва, че за него управлението на прокуратурата е динамичен развой, който постанова непрекъснато възобновяване и актуализиране според от нормативната база, развиването на технологиите и на публичните връзки.

Той беше номиниран от трима свои сътрудници от прокурорската гилдия

Кандидатът декларира, че приема номинацията за поста, стимулиран от дългогодишния си професионален опит – съвсем 30 години като следовател и прокурор във всички равнища на системата. Той е насъбран главно в хода на работа по знакови каузи, които изискват използване на реформаторски правила и техники за следствие на проведена престъпност и корупция.

Снимка: БГНЕС

Същевременно Борислав Сарафов е построил забележителен управнически опит като поредно е бил заместител областен прокурор, заместител апелативен прокурор, апелативен прокурор, заместител основен прокурор, шеф на Национална следствена служба и съвсем година и половина извършва функционалностите на основен прокурор.

Предложението е подписано от основния прокурор Иван Гешев и двама членовете на Прокурорската гилдия

За постигнатите резултати е награждаван неведнъж от Висшия правосъден съвет, от основните прокурори на България, както и от шефовете на ФРБ – Робърт Милър и Кристофър Рей.

Въз основа на насъбрания професионален и административен опит, както и на непрекъснатото повишение на своята подготовка, са образувани неговата визия за действието на прокуратурата и следствието, и за отговорностите, които изисква длъжността. Те му дават и убеденост, че дружно с колектива на прокуратурата може да продължи да работи за възобновяване на доверието на обществото в институцията.

Снимка: БГНЕС

Борислав Сарафов споделя, че доверието, което сътрудниците имат към него, го задължава да поеме отговорността, с цел да не „ загубим позитивната инерция и посока, в която вървим – да отстояваме законността “.

От юни предходната година изпълняващ длъжността основен прокурор е Борислав Сарафов

В своята идея той залага ясни цели за развиване на институцията и механизми за тяхното самодейно осъществяване. Особено място измежду тях заемат противодействието на проведената престъпност, на корупционните закононарушения и на тези, свързани с транспортния травматизъм и домашното принуждение.

Снимка: btvnovinite.bg

Кандидатът показва убеденост, че прокуратурата ще бъде основател за взаимни дейности с Министерство на вътрешните работи, с останалите специфични служби и с контролните институции, като самодейно и вследствие на аналитичната си активност, ги стимулира да работят по-енергично и като дава процесуална устременост на тяхната работа.

Разделянето Висш съдебен съвет на два органа не е правосъдна промяна, написа в позиция на камарата

Борислав Сарафов откроява измежду целите си задачата на прокуратурата да получи публичното доверие, което заслужава. Категоричен е, че ще направи всичко належащо, с цел да не разреши прокуратурата да бъде употребена за политически цели като ползва всички пълномощия, които му дава конституционният контрол за правда.

Той слага акцент върху работата с хората, като отбелязва, че с изключение на нормативно откритите правила на управление, ще ползва и общочовешките правила за уместност, диалогичност, доверие и взаимно почитание.

Гласуването следва да бъде на 16 януари. 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР